sep 07 2010

Kršenje autorskih prava (privatna inicijativa)

Bezbrojni sajtovi, bez saglasnosti i bez navođenja imena autora, vrve od tih istih razglednica i fotografija Banjaluke (po tome, ali najviše zahvaljujući autorima CD-a, Banjaluka je valjda i prvi grad na svijetu), a nepromijenjene tekstove legendi, pa čak i sistem klasifikacije, vlasnici sajtova prezentuju kao svoj. I na  Facebooku, pod nadobudnim naslovom Istorija Banjaluke, vlasnik sajta, za kojeg nisam siguran da je bilo šta iz istorije Banjaluke (izuzimajući Facebook) istraživao, istražio ili objavio (da jeste, znao bih to), legende sa CD-a predstavlja kao svoj tekst!Diskutovati po ovim pitanjima ne namjeravam. To je uzaludna rabota. Danas autorska prava, i ne samo autorska, kod nas tumače oni koji na tu temu nikada ništa ozbiljno nisu pročitali. U zemlji u kojoj čak ni najveće estradne zvijezde ne mogu da zaštite svoja prava, sve je moguće i sve je dozvoljeno.

Časno su postupili vlasnici sajta www.srpskazemlja.com , jedini koji su, istina nakon par manjih razjašnjenja, označili izvor korišćenih fotografija i podataka.

Na kraju, svima koji se na nečastan način služe rezultatima tuđeg rada, preporučujem da urade bilo šta suvislo, da na to utroše silno vrijeme i novac, da rezultate svog rada legalno objave, a onda neka samo koji dan sačekaju nove falsifikatore i imitatore… i neka mi onda jave kakav osjećaj imaju.

Komentari su isključeni na Kršenje autorskih prava (privatna inicijativa)

Komentari su trenutno onemogućeni.